Príslušníci vrtuľníkovej letky KFOR prevzali ocenenie za službu v misiách

23.06.2008 Prešov

Prešov 23. júna (TASR) – Pri príležitosti ukončenia činnosti vrtuľníkovej jednotky KFOR na území Kosova sa dnes v Prešove uskutočnil slávnostný nástup jednotiek spojený s odovzdávaním ocenení príslušníkom ...
Za príkladné plnenie povinností a úloh počas služby v mierových a pozorovateľských misiách udelil minister obrany Jaroslav Baška medaily I. , II. a III. stupňa celkovo 66 mužom a trom ženám. Na dnešnom slávnostnom akte, pred budovou Divadla Jonáša Záborského v Prešove si z rúk zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS Slovenskej republiky Petra Gajdoša prevzalo ocenenie 56 vojakov z Vojenskej leteckej základne v Prešove.

"Som rád, že sa všetci vojaci, ktorí boli vyslaní do Kosova v rámci mierovej misie, zdraví vrátili domov. Plnenie úloh, ktoré vykonávali príslušníci našich zložiek, bolo o to náročnejšie, že počas ich pôsobenia na Balkáne došlo k osamostatneniu Kosova, ktoré vyvolalo mnohé nepokoje medzi Albáncami a príslušníkmi srbskej menšiny. Uznanie a poďakovanie slovenským vojakom vyslovili aj predstavitelia velenia koaličných síl KFOR, ktorí označili ich pôsobenie za vysoko profesionálne, " zdôraznil Peter Gajdoš.
Prvá rotácia vrtuľníkovej jednotky pôsobila na československej základni v Šajgovaci od decembra minulého roka počas troch mesiacov. V marci 2008 ju vystriedala ďalšia jednotka z prešovskej základne, ktorá svoju činnosť ukončila 16. júna. Počas polročného pôsobenia zabezpečovali slovenskí vojaci s pomocou dvoch modernizovaných transportných vrtuľníkov predovšetkým prepravu osôb, materiálu a vykonávali prieskumné a monitorovacie lety nad krízovým územím v hraničnom priestore medzi Srbskom a Kosovom. V rámci operácií koaličných síl uskutočnili príslušníci prešovskej vojenskej leteckej základne v Kosove 1031 letov, počas, ktorých prepravili 3789 osôb a takmer 68 ton materiálu.
V súčasnosti v Kosove pôsobí 134 slovenských vojakov, ktorí v rámci koaličných síl KFOR zabezpečujú predovšetkým stráženie srbskej minority.
 

Vyberte región

mark